Juutalaisuus - Juhlat

Juhlat, pyhät toimitukset ja tapahtumat


Juutalaisuudessa on erilaisia tapahtumia, pyhiä toimituksia ja juhlia! 

Viikottain toistuvat

- Sapatti
Sapatti ei ole varsinaisesti mikään juhla, vaan se on lepopäivä, joka on joka viikko perjantai-illasta lauantai-iltaan. Sapatin aikana yritetään välttää liikkumista ja työntekoa. Sapattina käydään myös sapattijumalanpalveluksessa lauantaipäivänä.


Vuosittain toistuvat 

- Uusi vuosi
Uutta vuotta juutalaisuudessa juhlitaan syksyllä. Silloin juutalaisten ajanlaskun mukaan vuosi vaihtuu, ja alkaa uusi vuosi. Uutta vuotta juhlitaan juutalaisuudessa maailman luomisen ja juutalaisen historian alkamisen kunniaksi.



- Suuri sovintopäivä

Suuri sovintopäivä päättää juutalaisuudessa uuden vuoden. Suuri sovintopäivä on katumuspäivä ja paastopäivä. Sinä päivänä katuvan on mahdollisuus saada syntinsä anteeksi. Päivää vietetään paastoamalla ja rukoillen.



- Pääsiäinen

Juutalaisten juhlista tärkein on pääsiäinen. Pääsiäisenä muistellaan Egyptin orjuudesta vapautumista. Pääsiäistä juhlitaan viikon ajan. Sen tärkein juhla-ateria on Seder. Seder ruoan eri ruokalajit symboloivat orjuutta ja siitä vapautumista.

- Lehtimajanjuhla
Lehtimajanjuhla on seitsemänpäiväinen juhla. Silloin muistellaan Mooseksen johdolla tehtyä erämaavaellusta. Lehtimajajuhlassa rakennetaan lehtimajoja pihoille ja parvekkeille.  Silloin vietetään paljon aikaa lehtimajoissa syömällä ja lukemalla Tooraa.


- Hanukka
Jerusalemin temppelin uudelleen vihkimisen kunniaksi vietetään juhlaa, jonka nimi on hanukka. Juhla kestää kahdeksan päivää. Jokaisena päivänä kahdeksanhaaraiseen kynttelikköön sytytetän kynttilä lisää. Hanukan juhlaa juhlitaan joulukuussa.

Yksilönjuhlat

Muutama yksilönjuhla mitä juutalaisuudessa on:

- Ympärileikkaus
Ympärileikkaus on Jumalan ja Israelin kansan välinen liiton merkki. Juutalaiset poikavauvat ympärileikataan kahdeksan päivän ikäisinä. Ympärileikkaus voi olla esimerkiksi esinahan poisto peniksestä.

- Häät
Juutalaiset häät ovat hyvin erilaisia eri maissa. Ensimmäisenä rabbi eli juutalaisten opettaja lukee ruokouksen ja sen jälkeen siunaa kihlauksen. Sitten hääpari juo vähän viiniä. Lopuksi sulhanen pujottaa morisammen sormeen sormuksen ja lausuu siihen liittyvän tekstin heprean kielellä ja polkaisee kankaaseen kiedotun lasin rikki. Sen jälkeen hääseremonia on päättynyt ja kaikki vieraat toivottavat onnea hääparille. 

- Bar mitsva ja Bat mitsva
Bar mitsva on 13-vuotiaiden poikien juhla. Juhlassa he lukevat Tooraa. Silloin he saavuttavat uskonnollisen täysi-ikäisyyden. Bat mitsva on vastaava juhla, mutta 12-vuotiailla tytöillä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti